Site icon

«Saludem el Sant Pare Lleó XIV plens d’esperança en el seu guiatge pastoral i ens sentim en plena comunió amb el nou bisbe de Roma»

L’Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, manifesta «l’alegria de l’arxidiòcesi» per l’elecció del cardenal Robert Prevost com a nou Papa de l’Església. «Saludem el Sant Pare Lleó XIV plens d’esperança en el seu guiatge pastoral i ens sentim en profunda comunió amb el nou bisbe de Roma, que en fidelitat al Concili Vaticà II continuarà la reforma de l’Església», afirma.

Del nou pontífex, al Dr. Planellas l’ha sorprès especialment el nom que ha triat: Lleó. «L’últim papa que se’n va dir, a finals del s. XIX i començaments del s. XX, va incidir clarament en la Doctrina Social de l’Església, i especialment en la seva encíclica més coneguda, Rerum novarum (les coses noves), el tema de la qual se centrava en la dignitat de la persona humana, sobretot en la qüestió del treball».

«Crec que serà un home d’Evangeli viscut i del Concili Vaticà II, home de pregària, lliure d’esperit, amic dels pobres, pare sol·lícit i acollidor, defensor de la justícia, home de diàleg amb les altres confessions, obert a totes les persones de bona voluntat, fratern i misericordiós, cordial, serè i de simpatia», diu. Així, considera que «amb els seus gestos inicials, sembla que Lleó XIV, com ho va fer el papa Francesc, impregnarà el seu pontificat d’un retorn a l’Evangeli, a la justícia social i a la pau; i, tot plegat, no per plaure als media o al món, sinó per retornar a l’essencial, a l’espiritualitat, i a la pregària».

L’arquebisbe Joan subratlla que el nou successor de Pere «haurà de viure el do de l’Esperit, el seu carisma de bisbe de Roma, d’una manera renovada, que caldrà anar perfilant, tot atenent els signes dels temps i els esdeveniments». I assegura que «la comunió serà una actitud i una experiència evangèlica cada vegada més central en la praxi dels papes del nostre segle». «Un món global, que es mou entre la fragmentació i l’uniformisme, necessita que el Papa sigui servidor de la comunió entre els catòlics, de la fraternitat amb els altres cristians i principi d’unitat de tota la nissaga humana; la seva veu serà escoltada amb gran atenció en un món que viu entre el desconcert i les certeses de perfil baix, entre la manca de solidaritat i la distància en relació als pobres», conclou.

Per donar la benvinguda al Sant Pare Lleó XIV, el diumenge dia 11 de maig, a les 6 de la tarda, la Catedral de Tarragona acollirà una eucaristia que presidirà l’arquebisbe Joan Planellas. En aquesta celebració participaran més de 300 músics i cantaires dels cors de l’arxidiòcesi.

Biografia de Robert Francis Prevost

El cardenal Robert Francis Prevost, O.S.A., fins ara prefecte del Dicasteri per als Bisbes, va néixer el dia 14 de setembre de 1955 a Chicago, als Estats Units d’Amèrica. L’any 1977 va ingressar al noviciat de l’Orde de Sant Agustí a la província de Nostra Senyora del Bon Consell, a Saint Louis. Va emetre els vots solemnes el dia 29 d’agost de 1981 i es va llicenciar en Teologia a la Catholic Theological Union de Chicago.

Amb vint-i-set anys va ser enviat a Roma per estudiar Dret Canònic a la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs d’Aquino. El dia 19 de juny de 1982 va ser ordenat de prevere i l’any 1985 va ser enviat a treballar a la missió de Chulucanas, al Perú.

L’any 1987 es va doctorar amb la tesi El paper del prior local de l’Orde de Sant Agustí. El mateix any va ser escollit com a director de vocacions i de missions de la Província Agustiniana Mare del Bon Consell, a Illinois. El 1988 va ser enviat a la missió de Trujillo com a director del projecte de formació comú per a aspirants agustinians dels vicariats de Chulucanas, Iquitos i Apurímac. Allà va ser prior de comunitat (1988-1992), director de formació (1988-1998) i professor de professos (1992-1998). A l’arxidiòcesi de Trujillo va ser vicari judicial (1989-1998) i professor de Dret Canònic, Patrística i Moral al Seminari Major.

El 1999 va ser escollit Prior Provincial de la Província Mare del Bon Consell, a Chicago. Dos anys i mig després, el Capítol general ordinari el va escollir prior general, ministeri que l’Orde li va renovar el 2007. L’octubre de 2013 va tornar a Chicago com a mestre de professos i vicari provincial, càrrecs que va ocupar fins que el papa Francesc el va nomenar, el 3 de novembre de 2014, administrador apostòlic de la diòcesi de Chiclayo, al Perú i bisbe titular de la diòcesi de Sufar, essent ordenat de bisbe el dia 12 de desembre del mateix any. A partir del 26 de setembre de 2015 va ser bisbe de Chiclayo.

El març de 2018 va ser escollit com a segon vicepresident de la Conferència Episcopal Peruana. Posteriorment, el papa Francesc el va nomenar membre de la Congregació per al Clergat, el 2019, i membre de la Congregació per als Bisbes, el 2020. Aquest mateix any també va ser nomenat administrador apostòlic de la diòcesi del Callao.

Des del 30 de gener de 2023 va exercir com a prefecte del Dicasteri per als Bisbes i com a president de la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina. Al Consistori del 30 de setembre de 2023 el papa Francesc el va crear i proclamar cardenal, amb el títol de la Diaconia de Santa Mònica. Finalment, el 6 de febrer de 2025 va ser promogut a l’Orde dels Bisbes, rebent el títol de l’Església Suburbicària d’Albano.

Font: Delegació De Comunicació de l’Arquebisbat de Tarragona 

 

Exit mobile version