«L’Esperit fa jove l’Església», primera Exhortació pastoral de l’arquebisbe Joan

El passat diumenge 1 de març, primer de Quaresma, va sortir a la llum la primera Exhortació pastoral de l’arquebisbe Joan Planellas adreçada a tot el Poble sant de Déu que peregrina a Tarragona.

L’Exhortació, que es pot trobar en català en totes les parròquies o comunitats i properament també en castellà, porta per títol L’Esperit fa jove l’Església, es desenvolupa a la llum de tres ele-ments que poden configurar l’esperit del treball eclesial en el moment present: els documents i resolucions del Concili Provincial Tarraconense de 1995 ―que aquest any celebra el vint-i-cinquè aniversari―, els ensenyaments del Concili Vaticà II i el projecte pastoral del papa Francesc. «Conscients del present eclesial que estem vivint», expressa Mons. Planellas, «volem fer una mirada al futur, auscultant la veu de l’Esperit, tornant a començar a partir de Déu».

A partir dels signes i els canvis de la societat i del món, el document incideix en dotze «actituds» pastorals, «unes pautes de futur per a la missió de la nostra Església».

1. Creure que l’Església que evangelitza és tot el Poble de Déu.
2. Creure en una Església que «surt» a l’encontre dels altres i fa atractiva la fe.
3. Cercar el «diàleg» constructiu amb els altres, fent servir paraules que expliquin el que vivim.
4. Proposar la fe en positiu, respectant els temps i l’hora de Déu.
5. Ser conscients que els cristians som «l’ànima del món».
6. Treballar per a una Església més sinodal, que valora la fe de tots els batejats.
7. Anar al que és l’essencial de la fe cristiana, és a dir, l’anunci de Jesucrist.
8. Construir una Església en diàleg amb la cultura i amb el món.
9. Propiciar la trobada amb l’Església com una «llar de fraternitat».
10. Treballar per un laïcat compromès, actiu i ben format.
11. Viure la pobresa evangèlica en una Església pobra i per als pobres.
12. Impulsar comunitats que donin un testimoniatge coherent de vida cristiana i de santedat, d’on brollaran les vocacions que l’Església necessita.

L’arquebisbe proposa que aquestes dotze actituds siguin reflexionades personalment o en grup, i que a partir d’aquestes actituds, i fruit d’un treball sinodal en el qual tothom s’hi pugui sentir implicat, en puguin sortir aquelles «prioritats» pastorals que necessita l’Església de Tarragona.

Font: MCS Arquebisbat de Tarragona