Una dotzena de professors de Religió Catòlica participen en el curs de formació de l’INSAF

El doctorand Rafael Muñoz Melgar, director del Secretariat diocesà per a l’ensenyament i l’escola cristiana, ha impartit, del 3 al 7 de juliol, el curs de formació permanent per a professors de l’assignatura de Religió catòlica «El Pacte Educatiu Global. Educar des de l’humanisme cristià».

Una dotzena de docents han seguit aquest curs organitzat per l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós amb la col·laboració del Secretariat i reconegut pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Muñoz ha ofert una introducció al currículum de Religió catòlica a l’Estat espanyol. En aquest sentit, s’han tractat els àmbits de la realització competencial de l’alumnat: la realització personal, la implicació social i el desenvolupament acadèmic. Per altra banda, també s’ha tractat el marc eclesial en el nou currículum d’ERE a partir del Pacte Educatiu Global i les encícliques Laudato si’ i Fratelli tutti del papa Francesc.

En aquest sentit, el Pacte Educatiu Global planteja assolir un model d’educació més fraternal i que tingui cura de la casa comuna a partir de set actuacions. En primer lloc, posar al centre de l’educació la dignitat de totes i cadascuna de les persones, amb les seves singularitats i amb la capacitat de relacionar-se entre elles i amb el medi. També es proposa escoltar la veu dels infants i joves per a construir un futur de justícia i pau i fomentar la seva participació a l’educació.

Aquesta proposta també inclou veure la família com a nucli indispensable i primer en l’educació, així com educar per acollir obrint-nos a les persones en situacions de vulnerabilitat o exclusió. Finalment, el Pacte Educatiu Global demana un compromís per a trobar altres maneres d’entendre temes tan importants com l’economia, la política o el creixement perquè estiguin al servei de tota la família humana des de la perspectiva d’una ecologia integral que porti a salvaguardar i cultivar la nostra casa comuna a partir d’estils de vida més sobris i cercant l’aprofitament integral de les energies renovables i respectuosos amb l’entorn humà i natural.

Durant aquestes jornades de formació també s’han treballat diferents instruments i materials per enriquir la proposta pedagògica de l’assignatura de Religió catòlica i la identitat de l’escola cristiana.

 

Font: Dep. Comunicació i Publicacions de l’Arquebisbat de Tarragona