El papa Francesc nomena Mn. Armand Puig, president de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques

Dilluns 5 de juny, el Butlletí de la Santa Seu ha publicat la decisió del papa Francesc de nomenar el Dr. Armand Puig i Tàrrech, prevere diocesà i fins ara rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, president de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO) per als propers cinc anys.

El Dr. Puig substitueix el religiós redemptorista polonès Andrzej S. Wodka al capdavant d’una institució fundada pel papa Benet XVI l’any 2007, d’acord amb la constitució apostòlica Pastor bonus (n. 186 i 191-191).

La funció de l’AVEPRO és promoure i desenvolupar una cultura de qualitat en el si de les institucions acadèmiques que depenen de la Santa Seu i assegurar-ne, sobretot, la validesa dels criteris de qualitat a escala internacional. Aquesta necessitat sorgeix de l’adhesió al procés de Bolonya i del compliment dels objectius de respecte als sistemes universitaris, la creació d’un Espai Europeu d’Educació Superior, la col·laboració entre universitats i la promoció de la qualitat, la investigació i la innovació.

L’AVEPRO, regulada per la constitució apostòlica Sapientia christiana en sintonia amb els criteris i directrius europees, col·labora amb les institucions acadèmiques pel que fa als criteris d’avaluació de la qualitat de l’ensenyament, la investigació i les avaluacions externes, i col·labora amb el Dicasteri per a la Cultura i l’Educació, les Conferències Episcopals i les diòcesis.

L’arquebisbe Joan Planellas s’ha mostrat molt satisfet amb el nomenament, que ha qualificat de «tota una sorpresa» i ha destacat que és «la culminació d’una vida dedicada a la Teologia, a la Universitat, al coneixement i a la investigació, en la qual també ha col·laborat a fer conèixer a Europa el gran llegat cristià de Tàrraco, com ho mostren els nombrosos congressos que ha organitzat». En l’àmbit diocesà i interdiocesà, actualment exerceix de rector del Seminari Major Interdiocesà i rector del Seminari Pontifici de Tarragona, a més de consiliari de la Comunitat de Sant’Egidio.

Mn. Armand Puig i Tàrrech

Nascut l’any 1953 a la Selva del Camp, Armand Puig i Tàrrech va entrar al Seminari Menor de Tarragona el 1963. Allà va cursar els estudis de Batxillerat i el Preuniversitari. Entre 1971 i 1978 va realitzar els estudis eclesiàstics a la Facultat de Teologia de Barcelona, on es va llicenciar en Sagrada Teologia. Puig també es va llicenciar en Sagrada Escriptura l’any 1980, al Pontifici Institut Bíblic de Roma.

Mn. Armand va ser ordenat prevere el dia 25 d’abril de 1981 a la Parròquia de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. L’any següent va defensar la tesi doctoral La parabole des dix vierges, a la Pontifícia Comissió Bíblica de Roma, i el president del tribunal de tesi va ser el cardenal Joseph Ratzinger. Mn. Puig va rebre el títol de doctor en Sagrada Escriptura l’any 1984.

La seva trajectòria com a prevere s’ha centrat, sobretot, en l’àmbit de la docència i la formació. Entre altres, cal destacar que va ser el primer director de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de l’Arquebisbat de Tarragona entre els anys 1996 i 2006. A més, des de l’any 2006 fins al 2015 va ser degà-president de la Facultat de Teologia de Catalunya. Actualment, el Dr. Armand Puig és el rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, així com del Seminari Major Interdiocesà i del Seminari Pontifici de Tarragona.

De les seves responsabilitats acadèmiques i científiques, també destaca la seva intervenció com a ponent del Concili Provincial Tarraconense de 1995, o la seva participació en la Studiorum Novi Testamenti Societas, el 1990; o en el Comitè de Redacció de la Bíblia Catalana. Traducció Interconfessional i les seves adaptacions baleàrica i valenciana, així com la dotzena edició, com a coordinador. El Dr. Puig, com a membre de l’Associació Bíblica de Catalunya, presideix el Corpus Biblicum Catalanicum des de l’any 2011, del qual ja havia estat codirector des de 1997.

Pel que fa a l’àmbit pastoral, Mn. Armand ha estat rector de diverses parròquies de l’arxidiòcesi de Tarragona, però des de l’any 2005 és l’administrador parroquial de la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona, arxidiòcesi on desenvolupa la seva tasca pastoral. A l’Arquebisbat de Tarragona també ha ocupat diverses responsabilitats diocesanes, com les de director dels secretariats diocesans de vocacions i per al diaconat permanent o la de membre del Consell Presbiteral de l’Arquebisbat de Tarragona.

Per altra banda, des de l’any 1998 és prevere assistent de la Comunitat Sant’Egidio a Catalunya, i ha ocupat la direcció musical de la Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria Misteri de la Selva entre 1980 i 2012, i, des de llavors, n’ha esdevingut director musical adjunt.

El Dr. Armand Puig ha publicat diversos llibres, entre els quals cal destacar Jesús. Un perfil biogràfic (2004), volum que ha estat traduït a set idiomes, Els evangelis apòcrifs (2008) o els quatre volums de Claus de lectura de la Bíblia.

Font: Departament de Comunicació i Publicacions de l’Arquebisbat de Tarragona